četrtek, 5. maj 2016

Ali verjamete v moč mlade energije in starih izkušenj


Neeee, bom sam/a! Mnogokrat slišano od otrok. Pa jim kljub temu pomagamo shoditi, jesti, umiti se, pisati, računati, ……. . A to ostane. Odrastemo in …ne, rabim nikogar, to zmorem sam.

Spremljam mlade podjetnike in mala oz. srednja podjetja. Delam z njimi na področju razvoja vodstvenih veščin oz. prodajno pogajalskih večin. Pogosto slišim:  In ne gre, se ne da, situacija je taka, ne rastemo. Tolikokrat slišano. Pa je res?

Ok, sprejmem način razmišljanja. Razumem pa ne.  Bolj se sprašujem, kako lahko podjetnik »kapitulira«? V 21. Stoletju nikakor ne morem razumeti, da se nekaj ne da, da ne gre, da zastaneš na mestu in obstaneš v rasti.

Kaj manjka? Manjka mi element socializacije in sodelovanja. Kaj ko bi poiskali sodelavce? Nimate sredstev? Sprejmem in razumem. Vse stane. Toda lahko stane tudi malo manj ali celo veliko manj. Ste zagnali podjetje in potrebujete spletno stran. Stane, nimate financ oz. so zelo omejene. Ste pomislili, na mlade informatike in si poiskali nekoga, ki zna.

Kaj bi s tem pridobili?

Vi kot podjetje dobite spletno stran. Morda ne bo identična spletni strani mednarodno uspešne korporacije,  bo pa redno opremljena z novo vsebino. Poleg tega je bistvo vsega da iščete rešitve in premagujete situacije.
Mlademu informatiku pa boste pomagali polniti življenjepis, pridobivati izkušnje in mu morda omogočili dodatna sredstva za izobraževanje, dopust, stanovanje, hrano, ….

Zakaj ne?

Mladi si želijo. Resnično želijo biti del nečesa. Pokazati, da nekaj znajo. Želijo biti kreativni. In predvsem si želijo pokazati znanje. In morda, kar sploh nebi bilo slabo, želijo si vas kaj naučiti. In želijo si od vas nekaj naučiti. To v pravem pomenu besede pomeni sodelovanje.

Kaj morate storiti? Potisnite svoj ego na stran. Pustite se učiti mlajšim. Imajo veliko povedati. Moje delavnice so vedno boljše in vedno bolj dinamične, samo zato ker dovolim, da me vodijo in učijo. Kaj potem delam jaz? Pokažem jim kako obvladovati svoj ego, kako komunicirati, kako prodajati sebe in svoje znanje in kako odločno voditi? Popeljem jih v svet odraslih. Pustim jim razmišljati na njihov, nov in svojevrsten način, a ustvariti profit.


Povzeto v enem stavku: Združujem moč mlade energije in starih izkušenj. Tovrstna mešanica je pravi kerozin. Eksplozija uspeha. Ne obnašam se kot otrok in se pustim naučiti tudi tistim, ki so veliko mlajši od mene. Pa vi?


"Vsi podatki na spletni strani so avtorsko zaščiteni in so avtorska last Ljiljane Pavković s.p. Komercialna uporaba vsebine brez pisnega dovoljenja je strogo prepovedana."

1 komentar:

Sometimesiwalk pravi ...

Morda pa so tile mladi podjetniki prešpricali prejšnjo "lekciji" o iskanju/izbiri prave poti, o odgovornosti in nabiranju kondicije?